Psi
2009
Psi és més que un vi. Psi és un nou projecte de Peter Sisseck, el primer vi del qual està entre els vint millors del món. L'agraïment que aquest enòleg danès sent envers la terra de la Ribera del Duero, l'ha empès a dissenyar un pla totalment ecològic i biodinàmic que inclou el desenvolupament d'hortes i la cria de bestiar per tal de generar compost orgànic, la construcció d'una bodega concebuda com a escola-taller on es vinificarà a l'antiga usança, i un perfil de cooperativa del s.XXI en què el raïm l'aporten els viticultors que formen part del projecte.

Quan Peter va venir al meu estudi i m'explicà el concepte, em vaig emocionar: un pla modèlic que integra respecte al medi ambient, sostenibilitat i docència, em va semblar un preciós acte de generositat cap a la terra i la seva gent. Però en saber el nom que havia registrat per a aquest vi, haig de reconèixer que em preocupà: Peter volia que a l'etiqueta hi aparegués solament la lletra grega Psi, que coincideix amb les seves inicals, i a mi em va agradar el valor de mostrar només un símbol, però Psi és un signe gràficament dur, sembla un trident, i em preocupava que no transmetés la condició humana i ecològica que conté el projecte.

Poc després de la nostra primera trobada, se'm va acudir la possibilitat d'il.lustrar un cep amb forma de Psi. Les vinyes de Psi són antigues, plantades "en vas", per la qual cosa no és extrany de trobar ceps amb aquesta forma especial. I per tal que restés implícit l'acte de gratitud vers la terra, vaig decidir incorporar-li arrels, la psique de la planta. L'hi vaig explicar a Peter per telèfon, i li va agradar molt la idea.

Per fer la il.lustració, Sisseck ens envià la fotografia d'un cep de la seva propietat amb forma de Psi i nosaltres la vam convertir en gravat.

El disseny de l'etiqueta del vi reflecteix el concepte del projecte Psi: una organització sàvia i austera que cedeix el protagonisme a l'expressió de la natura en tota la seva essència.

2009